FOLIKULARNA FAZA

FOLIKULARNA FAZA

Traje od prvog pa, otprilike, do 12. dana ciklusa. U toku ove faze u početku se odbacuje čitav sadržaj uterusa, što traje od jednog do pet dana. Sumnjate da je to dobar trenutak za seks? Griješite! Na kraju ove faze, endorfin dostiže svoj maksimalni nivo, a porast estrogena dovodi do savršene lubrikacije (vlaženja) vagine. U ovoj fazi je najbolje voditi ljubav ujutru, jer je endorfin na vrhuncu između šest i deset.

FAZA OVULACIJE

Traje od 13. do 15. dana i žena je tada spremna za oplodnju. Jajašce se premješta u jednu od Falopijevih cijevi, sluz na grliću materice postaje tečnija, da bi spermatozoidi glatko stigli do jajašca. Sad organizam poveća proizvodnju testosterona – „trik“ prirode koji uvećava seksualnu želju. To je najbolji mogući momenat za seks. Estrogen je na vrhuncu, a testosteron i progesteron čine ženu jako raspoloženom, čak euforičnom i agresivnom.

POSTOVULARNA FAZA

Traje od 17. do 30. dana ciklusa. Organizam sada proizvodi progesteron, hormon koji obnavlja i oblaže zidove materice i sprječava lučenje endorfina. Zbog toga žena može biti jako razdražljiva. A seks? Ovo bi mogao biti dobar momenat za seks, ako se izuzme PMS. Na polovini ove faze neke žene mogu osjetiti pojačanu žudnju.