Nedostatak želje za seksom je najčešći seksualni problem kod žena

Žene mogu imati smanjenu želju u bilo koje doba, no liječnici ističu da je to prolazna i rješiva poteškoća u vezi. S dovođenja hormona u red, vraća se i spolna želja uz preduvjet da je emocionalna veza između partnera i supružnika stabilna. Ako ne nedostaje komunikacije, nježnosti i zajedničkih zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i psihološki uzroci poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva vlastitim izgledom i depresija. . Emocionalna bliskost je, posebno za žene, jedan od glavnih sastojaka seksualne želje. Česte rasprave, nedostatak komunikacije ili nepovjerenje mogu u potpunosti ubiti seksualnu želju.
Znanstvenici tvrde da je pravi uzrok smanjenje testosterona. U tijelu zdrave žene do srednjeg doba nalazi se čak deset puta više ovog hormona nego estrogena. On djeluje na raspoloženje, energiju i libido kod žena – baš kao u tijelu muškaraca. Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimulira redovnim seksom. Stoga, kad jednom žena izgubi volju za seksom, lako može ući u začarani krug.
Poznato je i da  alkohol može umrtviti vašu želju za seksom. Što god vam kvari san, uzrokuje umor, a time i ubija seksualnu želju. Smanjenje libida često se povezuje i s korištenjem nekih lijekova (antidepresivi, lijekovi za krvni tlak, antihistaminici, oralna kontracepcija).